książki

Natura Kuchni Polskiej

pozycja niedostępna

nkp

„Natura Kuchni Polskiej” to kolejna pozycja na rynku wydawniczym Wojciecha Modesta Amaro, w której autor prezentuje rodzimą kuchnię w sposób niekonwencjonalny. Tym razem sięga on w głąb natury w poszukiwaniu kompozycji smakowych, opartych na zapomnianych w kuchni produktach takich jak: dereń, pigwa, dzika róża.

Wstęp do książki napisał Honorowy Prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej Rafael Anson, a Rene Redzepi – Chef kuchni i właściciel restauracji Noma, uznanej w 2010 roku za najlepszą restaurację na świecie, napisał:

„Kiedy w 2003 roku otworzyliśmy Nomę, kilku kolegów z naszej branży żartowało z nas i wymyślało zabawne nazwy dla naszego przedsięwzięcia. Nieliczni wierzyli w ideę restauracji opartej wyłącznie na składnikach z naszego regionu oraz chęć wyrażenia naszego lokalnego patriotyzmu na talerzu. Obecnie sytuacja wygląda zupełnie inaczej – prawie nikt już z nas nie kpi; udowodniliśmy, że dzięki skupieniu, silnej wierze, zaangażowaniu oraz cierpliwości można dokonać zupełnie nowych rzeczy. Tę energię i siłę ducha, które mieliśmy otwierając Nomę, wyraźnie odczuwam teraz u Modesta. On wierzy w Polskę, jej kulturę, naturę oraz różnorodność produktów. On wierzy, że jest to możliwe! Ja wierzę Jemu!”

 

Kuchnia polska XXI wieku

pozycja niedostępna

Książka Wojciecha Modesta Amaro pt. „Kuchnia polska XXI wieku” wydana przez wydawnictwo Wilga w 2009 roku stała się bestsellerem na rynku polskim. 27 stycznia 2010 roku książka otrzymała Grand Prix w kategorii literatury kulinarnej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu.

 

Recenzje

„Kuchnia jest jak teatr – pieści zmysły. Wiele lat szukałam i doświadczałam różnych form sztuki i wiem, że jeżeli ktoś nie przekracza pewnych granic, nie osiągnie sukcesu. W kuchni jest jak w teatrze – nie ma tu miejsca na fałsz, ludzie od razu go wyczują. Jako restauratorka wiem, że goście, którzy przychodzą do mnie ufają mi. Jako aktorka staram się, by wierzyli w postać, którą gram.

Dobrze napisana książka kucharska jest inspiracją do tworzenia nowych odkryć kulinarnych. Gotowanie to rytuał, magia tworzenia, przekraczanie pewnych granic, łączenie możliwego z niemożliwym, to zabawa i odkrywanie starych, dobrych i sprawdzonych przepisów na nowo. Kuchnia polska to ocean możliwości, tradycji i sentymentów. Mało komu udaje się przełamać kulinarne tabu. Wojciech Modest Amaro – reżyser potraw, czarodziej kulinarny, stworzył polską kuchnię na nowo, zachowując tradycję. Tworzy kulinarny teatr wypełniony wysublimowanymi i pełnymi ekspresji potrawami.”

Katarzyna Figura, aktorka filmowa i teatralna

 

„Wojtek Amaro jest samoukiem! Nic by w tym nie było nadzwyczajnego,ale chodzi o kuchnię! Jego książka stanie na półkach księgarskich wśród setek innych z tej modnej dziś dziedziny,ale wyróżniać ją będzie nietuzinkowość potraw i pasja wspierająca prawdziwy talent. Wojtek zadziwia mnie od wielu lat,odkąd wrócił z Londynu na ojczysty grunt, gdzie w swojej kuchni połączył doświadczenie i fantazję, tradycję i niebanalną nowoczesność. Czym np. może błysnąć kucharz na eleganckiej premierze Jamesa Bonda w warszawskim kinie? okazuje się,że może – lepiej zapamiętałem jego fikuśne drobiazgi, amuzgole,przystaweczki pełne dowcipu i wybornego smaku niż sam film. Wojtek w swojej twórczości kulinarnej jest radosny, poza doskonałymi przepisami czytelnik otrzyma dużą porcję tej radości – polecam z serca, Marek Kondrat”

Marek Kondrat, aktor, pasjonat wina

 

„Jest mistrzem. Mam ochotę podawać to swoim gościom i na pewno upaprzę tę książkę w swojej kuchni. Wreszcie doczekałem się cudownie designerskiej, męskiej odpowiedzi na Polską klasykę kulinarną – molekularną! Rządzą ryby :) Wojtek Amaro to doskonały przewodnik i esteta, nie egzaltujący się wirtuozerią szefa kuchni. On wreszcie daje mi polskie przepisy, które zabiorę ze sobą w świat i każdego oczaruję. ‚Kuchnia Polska XXI’ jest obowiązkową jazdą, którą na pewno wykorzystam na swoje urodziny i gwiazdkę. Na nowy rok też…”

Tomek Kin, dziennikarz TVN Style