Wojciech Modest Amaro

samouk / pasjonat / patriota / pionier .

Wiele lat spędził poza granicami kraju , pracując i praktykując w wielu restauracjach świata , zetknął się z takimi sławami jak Ferran Adria czy Rene Redzepi , którzy jak twierdzi ” mieli decydujący wpływ na jego karierę ” . Amaro sam siebie nazywa jedynie odbiorcą darów i talentów otrzymanych od Boga , co pozwała mu ma tworzenie kuchni w oparciu o naturę i jej różnorodność .

Zdobywca historycznej, pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku . Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na całym świecie oraz wiele prestiżowych wyróżnień . Autor bestsellerowych książek „Kuchnia Polska XXI wieku ” i „Natura Kuchni Polskiej „. Head Judge w kulinarnym show Top Chef . Założyciel Forgotten Fields Foundation – fundacji odkrywającej na nowo zapomniane obszary , składniki , przepisy i ich twórców