Wojciech Modest Amaro

samouk / pasjonat / patriota / pionier

Wiele lat spędził poza granicami kraju, pracując i praktykując w wielu restauracjach świata, zetknął się z takimi sławami jak Ferran Adria czy René Redzepi, którzy jak twierdzi „mieli decydujący wpływ na jego karierę”. Amaro sam siebie nazywa jedynie odbiorcą darów i talentów otrzymanych od Boga, co pozwala mu na tworzenie kuchni w oparciu o naturę i jej różnorodność.

Zdobywca historycznej, pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku. Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na całym świecie oraz wiele prestiżowych wyróżnień. Autor bestsellerowych książek „Kuchnia Polska XXI wieku” i „Natura Kuchni Polskiej”. Head Judge w kulinarnym show Top Chef. Założyciel Forgotten Fields Foundation – fundacji odkrywającej na nowo zapomniane obszary, składniki, przepisy i ich twórców.